Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gasart, som fremkommer, når den uran, som forekommer naturligt i undergrunden, henfalder. Radon siver op igennem jorden og ind i hue, som har revner eller svagheder i fundamentet. Her kan radon ophobe sig i stuer og værelser – til fare for alle husets beboere. Radon menes at kunne forårsage lungekræft hos voksne og leukæmi hos små børn. Du bør derfor være meget opmærksom på radon niveauet i din bolig.

Har jeg radon i min bolig?

Radon findes over alt i undergrunden. Uanset hvor du bor, er der risiko for indsivning af radon i din bolig – især hvis der er revner og utætheder i husets fundament. Særligt etplans huse, som har fundament direkte på jorden – det vil sige, ikke har en kælder under grundplan – er særligt udsatte for radon. Og er huset placeret i det østlige Danmark, for eksempel på Sjælland eller Bornholm, er risikoen endnu større, da radon forekomsten er større i disse områder.

Særligt Bornholm er udsat, da grundfjeldet ligger placeret så tæt på overfladen som den gør. Klipper og moræne ler i jorden under huset øger risikoen for radon inficering af hjemmet.

Hvordan ved jeg om radon værdien i min bolig er for høj?

Hvis du har mistanke om, at dit hjem er inficeret med den radioaktive radon gas, er det en god idé at foretage en måling af disse værdier. Hos radonhuset.dk kan du bestille radon målebokse til hjemmebrug. Med en radon måleboks kan du få en billede af radon niveauet i din bolig. Du kan også bestille ekspert rådgivning og en grundig, dybdegående måling af radon værdierne i hjemmet. Med denne model følger professionel vejledning angående eventuelle løsnings forslag, som kan komme de høje radon værdier til livs.

Du kan læse mere om radon og om radon måling på https://www.radonhuset.dk/